GANESHA

Ayurveda voor een holistische gezondheidsaanpak

SWEDANA

Swedana

Swedana is een zweet-(“Swe”) en reinigingstherapie, waarbij de doshas in balans worden gebracht en de afvalstoffen losgemaakt worden zodat deze kunnen worden afgevoerd. Bij Swedana gaan de kanalen en poriën in het lichaam wijd open staan, zodat de afvalstoffen gemakkelijk naar buiten komen of binnenin het lichaam naar het maagdarmkanaal gevoerd worden. Hoewel dit klinkt als een sauna, is het toch anders: er wordt gebruikgemaakt van een soort ‘zweetkist’ voor de cliënt(e) om in te zitten waarbij het hoofd erbuiten blijft. Dit is omdat volgens de Ayurveda het niet goed is om het hoofd te verhitten met vaak duizeligheid of ander ongemak als gevolg.

Bij de Swedana worden stoom en verschillende soorten Ayurvedische kruiden gebruikt ter ondersteuning van het zweetproces welke een deblokkerende en verspreidende werking hebben. Over het algemeen kunnen stijfheid, een gevoel van zwaarte (opeenhoping van afvalstoffen) en kouwelijkheid er goed mee behandeld worden. Swedana is daarnaast ook een uiterst goede combinatie met de oliemassage!

Swedana is aan te bevelen voor mensen met de volgende symptomen:
– longproblemen
– griep
– verkoudheid
– hoofdpijn
– ischias
– pijnen
– zwaar gevoel
– sinusitis (voorhoofdsholteontsteking)
– gewrichts- en spierproblemen
– na een bevalling

Contra-indicaties zijn: tijdens zwangerschap, sterk bloedverlies, diarree, koorts, geelzucht, te sterke pitta-afwijking, neigingen tot flauwvallen, tijdens menstruatie, huidziekten, alcoholverslaving, extreme vermoeidheid en ascites.

"Gezondheid is de harmonieuze balans tussen lichaam, geest en ziel."

Charaka, een oude Ayurvedische tekst