GANESHA

Yoga en Ayurveda
om jezelf in balans te brengen

Praktijk Ganesha

Na het succesvol behalen van mijn diploma als Natuurgeneeskundig therapeut aan de 2 jarige opleiding voetreflextherapie, heb ik mijn eigen praktijk opgestart in 2011. In 2013 heb ik dit uitgebreid als medisch pedicure.
In 2017 ben ik naar India gereisd en daar heb ik mijn diploma Ayuryoga lerares en Ayurvedische behandelingen behaald. Na eerst enige jaren ervaring te hebben opgedaan als Yoga lerares bent u dus nu ook welkom voor Yoga lessen.

In de Indiase mythologie is Ganesh de God van Succes en de vernietiger van obstakels en het kwaad. Men vereert Ganesh ook als beschermer van reizigers en nieuwe projekten. Het hoofd van Ganesh symboliseert de Atman, het hogere zelf dat de ultieme waarheid van het menselijk bestaan symboliseert.
Zijn menselijk lichaam vertegenwoordigt Maya, het aards bestaan van de mens. Zijn hoofd symboliseert ook Wijsheid en zijn slurf OM, de oerklank waaruit alles is ontstaan. In zijn bovenste rechterhand houdt hij een ‘goad’ die de mensheid helpt vooruit te gaan en die obstakels verwijdert op het eeuwige pad. De ‘noose’ in Ganesh’ linkerhand is een zacht hulpmiddel om alle moeilijkheden te overwinnen. Hij houdt zijn gebroken slachttand in zijn onderste rechterhand als symbool van offering. De rozenkrans in zijn onderste linkerhand geeft de continue drang naar kennis aan. De zoetigheid die hij in zijn slurf draagt vraagt ons de zoetheid van de Atman te ontdekken. Met zijn waaiervormige oren laat hij zien dat hij ‘een en al oor is’ voor zijn volgelingen. De slang om zijn middel geeft zijn energie aan in alle vormen. En hij laat zien nederig genoeg te zijn om op een van de laagste diersoorten te rijden, en wel op een muis of rat!


Tot ziens bij Janine, praktijk Ganesha